O tom, jestli je homeopatie zdravotní služba, rozhodne soud. Zástupci homeopatických organizací a škol zaslali na NSS stanovisko k této otázce

Ministerstvo zdravotnictví stále trvá na tom, že homeopatie je zdravotní služba, alespoň tak se vyjádřil náměstek MZ pro legislativu Radek Policar (viz článek na irozhlas.cz). Ministerstvo tak stále vykládá zákon o zdravotních službách v rozporu s právní situací v ČR i zdravým rozumem. Nyní se tedy čeká jak rozhodne rozšířený senát Nejvyššího správního soudu (více v článku O osudu nelékařské homeopatie rozhodne rozšířený senát Nejvyššího správního soudu). Zástupci homeopatických organizací a škol proto NSS zaslalo stanovisko k této otázce - tzv. amicus curiae. Věříme, že soud k těmto informacím přihlédne a rozhodne v tom smyslu, že homeopatie není zdravotní službou. Pokud by homeopatii mohli légálně provádět pouze lékaři, znamenalo by to konec skutečné homeopatie v České republice.

Pod tento amicus curiae se podepsali MUDr. Ladislav Fiala, předseda České lékařské homeopatické společnosti; Ing. Václav Hrabák, předseda Společenství českých homeopatů, z. s., Universum Homeopathicum; Ing. Aleš Sušický, Dip.Hom., Homeopatická fakulta s klinikou s.r.o., Brno; Ing. Iva Valentová, Kurzy klasické homeopatie Uroboros.

Amicus curiae - Je, či není výkon homeopatické praxe zdravotní službou ve smyslu práva ČR?

22. listopadu. 2018

zpět na úvodní stránku